Predstavljen program ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji

Svjetske zvijezde Angelina Jolie, Lady Gaga, Brad Pitt, George Clooney i Nicole Kidman očekuju se od 28. augusta do 7. septembra na 81. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra), čiji je program i službeno predstavljen.

Ukupno 21 ostvarenje bit će u konkurenciji za prestižnog Zlatnog lava za najbolji film, najavio je Alberto Barbera, umjetnički direktor Mostre.

Među najiščekivanijim filmovima su Joker: Ludilo u dvoje (Joker: Folie à Deux), autora Todda Philipsa, koji se vraća iza kamere za nastavak Jokera, sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi i Lady Gagom na filmu.

U konkurenciji je i ostvarenje Maria u kojem Angelina Jolie glumi slavnu Mariju Callas tokom posljednjih dana njenog života u Parizu.

Clooney i Pitt će, van konkurencije, predstaviti film Vukovi, Jona Wattsa.

Prvi Almodovarov film na engleskom

U konkurenciji će biti Soba pored (The Room Next Door), novi film španskog reditelja Pedra Almodovara i prvi njegov snimljen na engleskom u New Yorku, u kojem glume Tilda Swinton, Julianne Moore i John Turturro.

Australijska zvijezda Nicole Kidman igra glavnu ulogu u Babygirl, autorice Haline Reijn. Britanski glumac Jude Law igra glavnu ulogu u filmu The Order, Australijanca Justina Kurzela.

U trci za glavnu nagradu su i tri francuska i pet italijanskih filmova.

Mostru će otvoriti film Beetlejuice Beetlejuice Tima Burtona, dok će počasnog Zlatnog lava dobiti američka glumica Sigourney Weaver, prenosi Beta.

(Agencije)