Ajkule u blizini brazilske obale pozitivne na kokain

Morski biolozi testirali su na kokain 13 oštronosnih ajkula (Rhizoprionodon terraenovae) koje su ulovili kod obale Brazila, i otkrili da mišići i jetra životinja sadrže visok nivo kokaina. Ovo je prvi put da je studija pokazala prisustvo kokaina u morskim psima. Koncentracije su bile čak 100 puta veće od prethodno utvrđenih kod drugih vodenih životinja. Naučnici sumnjaju da je kokain završio u okeanu preko laboratorija za drogu ili izmeta korisnika. Druga mogućnost je da su krijumčari izgubili gomilu kokaina na moru, ali istraživači smatraju da je to manje vjerovatno.

Navučena pastrmka

Učinak kokaina na ajkule tek treba proučiti, ali prethodna istraživanja pokazuju da neke rekreativne droge imaju sličan učinak na morske životinje kao i na ljude.

Još jedno istraživanje iz 2021. pokazalo je da pastrmka može postati zavisna od metamfetamina.

U laboratoriji, pastrmke su bile izložene sličnoj količini metamfetamina kao i voda u kojoj plivaju. Riba je pokazivala znakove ovisnosti, kao što su smanjena aktivnost i simptomi odvikavanja. Kada su pastrmke dobile izbor između plivanja u rezervoarima sa ili bez metamfetamina, one su uvek birale rezervoare sa drogom.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da jegulje mogu postati zavisne od kokaina. Jegulje koje žive u vodama kontaminiranim kokainom imale su povišene razine kortizola – hormona stresa – što je negativno utjecalo na reprodukciju životinja.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA