Unicef upozorava na posljedice pregrijavanja kod djece

U 2021. godini 377 djece umrlo je od pregrijavanja u Europi i središnjoj Aziji. Ovo je izvijestio Unicef, UN-ova organizacija koja se zalaže za dobrobit djece i koja je naručila istraživanje o tome.

“Zbog klimatskih promjena sve se više suočavamo s toplinskim valovima i to može biti opasno za malu djecu”, kaže glasnogovornica Unicefa Sabine de Jong za NOS Radio 1 Journal . Prema studiji, polovina djece koja su umrla od pregrijavanja bila su mlađa od godinu dana.

Budući da djetetovo tijelo u prvoj sedmici nakon rođenja još nije u potpunosti naraslo, ono ne može pravilno regulirati temperaturu. Novorođenčad se malo znoje i ne mogu izgubiti toplinu, kaže De Jong. Stoga je rizik od pregrijavanja visok.

To se može vidjeti i kod djece koja su još u maternici. “Kad su se trudnice morale nositi s vrućinom, vjerojatnije je bilo da će budu primljene u bolnicu, postojao je veći rizik od preranog poroda, preeklampsije ili mrtvorođenčeta”, kaže De Jong.

Bolje se pripremite

“Važno je da se poduzmu mjere da djeca budu što manje pogođena vrućinom. Smatramo da je važno da se objekti poput škola učine otpornijima na toplinu, ali i da se u školskim dvorištima postavlja više drveća i stvaraju hladovine.

Djeca su češće vani i stoga su izloženija toplini. Posebno su ugrožena djeca u urbanim sredinama, jer kamen zadržava toplinu”, kaže glasnogovornik Unicefa.

Prema Unicefu, također je važno da ljudi i pružatelji zdravstvenih usluga budu dobro pripremljeni. De Jong naglašava da pružatelji zdravstvenih usluga moraju biti svjesni činjenice da djeca gube toplinu na drugačiji način od odraslih. Ako se dijete pregrije, važno ga je brzo ohladiti tako da se, na primjer, skine ili nađe hladno mjesto.

U istraživanju su korišteni najnoviji podaci iz desetaka zemalja Europe i srednje Azije. Nizozemska nije bila uključena u ovu studiju. U Nizozemskoj malo djece umire od pregrijavanja. Ako se dogodi, to je, na primjer, zato što je dijete ostavljeno u automobilu.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA