Brazilski farmer kažnjen sa 47 miliona eura zbog krčenja šuma u Amazoniji

Poljoprivrednik u Brazilu mora platiti kaznu veću od 47 miliona eura zbog nanošenja štete amazonskoj prašumi. To je najveći civilni klimatski slučaj ikada u zemlji.

Farmer Dirceu Kruger bio je odgovoran za krčenje 5600 hektara amazonske prašume između 2003. i 2016. u gradovima Boca de Acre i Lábrea. Nalaze se u državi Amazonas, na sjeverozapadu Brazila.

Kruger je dao ukloniti drveće i raslinje motornim pilama, a zatim zapalio taj komad zemlje, pretvorivši ga u pašnjak za svoju stoku. Dokaze za to dali su satelitski snimci. Postoje i filmske snimke u kojima Kruger priznaje da je to učinio.

Osim milionske kazne on mora pokušati obnoviti uništenu prašumu, a bit će mu zabranjeno i držanje stoke ubuduće. Kruger se još uvijek može žaliti na presudu.

Iznos od 47 miliona izračunat je prema modelu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Iskrčeno područje rezultiralo bi emisijom od 901.000 tona ugljika. Ako priroda zadržava ugljik, klimatske promjene će se događati sporije.

Bolsonaro i Lula

Područje Amazonije je najveća prašuma na svijetu. Polovina ih je u Brazilu. Krčenje šuma tamo se stalno smanjivalo od 2004., ali pod bivšim predsjednikom Bolsonarom krčenje šuma se ponovno povećalo između 2019. i 2022. Smanjio je broj službenika koji su se trebali boriti protiv krčenja šuma.

Aktuelni predsjednik Lula čini mnogo kako bi spriječio krčenje šuma u Amazoniji. Već u prvom mandatu, između 2003. i 2010., deforestacija je smanjena za 80 posto. Kada je prošle godine naslijedio Bolsonara, odmah je promijenio njegovu politiku.

Lula želi zaustaviti ilegalne sječe šuma do 2030., iako prošle godine nije uspio postići čvrste dogovore o tome s drugim južnoameričkim zemljama.

Izvor: NOS
Prevod: AbrašMEDIA