Europski sud pravde presudio protiv lova na vukove u Španjolskoj

Europski sud pravde (ECJ) danas je odlučio da se ne može dati dopuštenje za regionalni lov na vukove ako je status očuvanosti vrste na nacionalnoj razini nepovoljan.

“To vrijedi čak i u slučajevima kada vuk ne uživa strogu zaštitu u dotičnoj regiji”, stoji u obrazloženju presude vodećeg europskog suda.

ECJ je, pozivajući se na europski zakon o očuvanju, priopćio da mjere kontrole lova “moraju biti osmišljene za održavanje ili obnavljanje vrsta na povoljnoj razini očuvanja”.

Odstrel 339 vukova

Luksemburški sud donio je odluku u slučaju koji se odnosio na španjolske regionalne vlade Kastilje i Leona, koje su donijele odluku da se iberijski vuk može loviti.

Plan regionalne vlade omogućio je odstrel 339 vukova. Međutim Udruga za zaštitu i proučavanje iberijskog vuka (ASCEL) pokrenula je pravni postupak protiv tog plana.

Sud u Španjolskoj uputio je ASCEL-ov prigovor vodećem europskom sudu, koji se usprotivio tom planu.

Slučaj se vraća sudu u Španjolskoj

ECJ je također istaknuo da, kada je regionalna vlada izradila plan, nije uzela u obzir istraživanje iz 2019. godine, koje je pokazalo da vukovi u Španjolskoj imaju nepovoljan status zaštite.

Osim toga, ECJ je priopćio da, kada je status očuvanosti vrste tako loš poput onog vukova u Španjolskoj, nacionalne vlasti mogu čak zabraniti lov na tu vrstu.

Slučaj se vraća sudu u Španjolskoj kako bi se izvršila presuda ECJ-a protiv plana regionalne vlade Kastilje i Leona.

(Hina)