Vlada Crne Gore mogla bi ući u Guinnessovu knjigu rekorda

Nevladina organizacija 35 mm pokrenula je proces za registriranje rekorda Vlade Crne Gore za Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji ‘Najveća gustoća izvršne vlasti po glavi stanovnika’.

Iz te su organizacije u srijedu priopćili da je od jučer prijava službeno u procesu evaluacije.

Ova kategorija ocjenjuje najviši broj izvršnih vladinih dužnosnika (uključujući ministre, potpredsjednike vlade i premijera) u odnosu na ukupno stanovništvo zemlje.

“Jedinica mjerenja koju smo predložili za ovu kategoriju je ‘izvršni dužnosnici po glavi stanovnika’ koja će Crnu Goru sigurno postaviti na administrativni Olimp i smjestiti ovu Vladu među legendarne, makar na ovaj način. Jedini rekord koji je jedva i blizu crnogorskog je onaj Šri Lanke u kategoriji ‘Najviše postavljenih ministara u Vladi’ iz 2005. godine (rekord nije više aktivan) – koji bilježi da je ova zemlja imala 52 ministra. Sve je ovo dovoljno da postidi i naš državni aparat – da nije činjenice da Šri Lanka ima više od 20 milijuna stanovnika”, kaže se u priopćenju NVO 35 mm.

U kontekstu ovog rekorda, dodaju, njihova nominacija predstavlja odnos broja izvršnih vladinih dužnosnika prema svakom građaninu i građanki u državi.

“Po kalkulacijama Crna Gora ima otprilike 0.0000537 izvršnih dužnosnika za svaku osobu u zemlji. Ili, laički rečeno, naše administrativno svjetsko čudo od Vlade ima 34 izvršna dužnosnika na 633,158 ljudi, odnosno na 18,627 ljudi dobijemo po jednog čuvara demokratije iz izvršne vlasti”, ustvrdili su iz spomenute organizacije.

Nadaju se da će ova nominacija pomoći dodatnoj prepoznatljivosti Crne Gore u inozemstvu te, kako kažu, “efikasno skrenuti pažnju s dnevnopolitičkih trivijalnosti poput galopirajuće inflacije, loše turističke sezone i katastrofalne situacije u sigurnosnom sektoru”.

(FENA)