U Kantonu Sarajevo upozorili da će u augustu doći do povećanja polena ambrozije

Tokom augusta se očekuje pojava polena visoko alergene biljke ambrozije.

Zbog toga bi, kako stručnjaci upozoravaju, osobe sa sezonskim alergijama, poput sezonskog rinitisa ili alergijske astme mogle očekivati pogoršanje simptoma.

Prema trenutnoj situaciji polen drveća i trava se blago smanjuje, a polen korovskih biljaka se lagano povećava.

Inače, povećana koncentracija polena usljed ekstremnih vremenskih uslova izaziva intenzivne alergijske reakcije, koje uključuju kašalj, kihanje, svrab očiju i otežano disanje.

Ovo je navedeno u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse, koje je dobilo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Također, povodom nadolazeće situacije u vezi polena poručeno je da djeca i stariji trebaju izbjegavati izlazak vani tokom najtoplijeg dijela dana, posebno između 10 i 17 sati kada su temperature zraka, UV indeks i koncentracije polena najviše.

U cilju što bolje zaštite izuzetno je važno osigurati odgovarajuću odjeću, ali i unos dovoljne količine tečnosti kako bi ostali hidrirani.

Iz Centra apeluju na nadležne da na vrijeme započnu sa uklanjanjem ambrozije s neuređenih površina i spriječe njeno širenje i polinaciju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)