Kamala Harris dobila potreban broj glasova za predsjedničku kandidatkinju

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris službeno je dobila potreban broj glasova delegata da postane demokratska predsjednička kandidatkinja SAD-a i prva tamnoputa žena na vrhu stranačke liste, objavio je predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora.

Nominacija Kamale Harrisa održana je putem virtuelnog glasanja, prenosi Hina.

Kamala Harris sada je uvjerena da će postati kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima u novembru, nakon što je dobila podršku više od polovine delegata u online glasanju, navela je stranka.

Američka potpredsjednica rekla je da je “počašćena” što je prešla ovaj prag prije zatvaranja glasanja u ponedjeljak.

Harris će formalno prihvatiti predsjedničku nominaciju na demokratskoj konvenciji koja je zakazana u Chicagu sredinom augusta.

Rekord u prikupljanju donacija

Štab kampanje Kamale Harris je objavio da je u julu prikupio 310 miliona dolara donacija.

Iznos demokrata iz jula više je nego dvostruko od 138,7 miliona dolara koje je u istom mjesecu prikupio Donald Trump.

Time su Harris i Joe Biden, aktuelni predsjednik koji je odustao od kandidature na izborima u novembru, zajedno prikupili gotovo milijardu dolara donacija, oborivši rekord u brzini postizanju tog iznosa.

Reuters piše kako je juli djelovao kao loš mjesecom za demokrate jer veliki donatori nisu davali sredstva, pokušavajući time primorati Bidena da odustane od kandidature. Imenovanje Harris ponovo je motiviralo birače i donatore.

Više od 200 od ukupno 310 miliona dolara uplaćeno je u prvoj sedmici nakon Bidenovog odustajanja i kandidature Harris, objavila je kampanja.

Dvije trećine donacija iz jula stiglo je od ljudi koji su donirali prvi put, a 94 posto uplata iznosilo je 200 dolara ili manje.

(Agencije)