Saopštenje za javnost Udruženja Mreža za izgradnju mira: Zabrinutost zbog postavljanja tenka kod Druge gimnazije u Sarajevu

Udruženje Mreža za izgradnju mira izražava duboku zabrinutost zbog konačne odluke i postavljanja tenka u park kod Druge gimnazije u Sarajevu kao spomenik specijalcima odreda „Bosna“. Ovaj potez, iako želimo da vjerujemo, s namjerom da oda počast i prikaže zahvalnost, u suštini može imati kontraproduktivne posljedice za društvo koje teži pomirenju i izgradnji mira.

Mreža za izgradnju mira je već od 2017. godine reagovala na idejno rješenje spomenika koji nije u skladu sa savremenim procesima memorijalizacije i kulture sjećanja, i što takvi spomenici unose militarističke simbole u javne prostore tamo gdje ne pripadaju, u ovom konkretnom slučaju pored škole.

Ovim povodom, održali smo više sastanaka, o čemu možete više čitati ovdje.

S obzirom na tešku prošlost našeg regiona, ovakvi simboli mogu ponovo otvoriti bolna pitanja i izazvati dodatne tenzije među građanima. Smatramo da je od ključne važnosti da se prisebno sagleda uticaj ovakvih odluka na zajednicu, a posebno na mlade ljude koji su budućnost našeg društva. Parkovi i javni prostori trebali bi služiti kao mjesta okupljanja, opuštanja i zajedničkog života, a ne kao mjesta koja mogu evocirati konfliktne aspekte naše prošlosti. Dodatno, park se nalazi u blizini Druge gimnazije u Sarajevu, mjestu gdje buduće generacije treba da njeguju vrijednosti mira i pomirenja.

Istakli smo važnost otvaranja dijaloga o tome kako najbolje odati počast svim žrtvama rata i pružiti primjer zajedništva i pomirenja. U tom kontekstu, smatrali smo da je trebalo razmotriti alternativne načine za obilježavanje koji ne uključuju ratnu opremu kao dio javnog prostora.

Mi, kao predstavnice i predstavnici Mreže za izgradnju mira, ni na koji način ne želimo osporiti izgradnju spomenika bosanskim specijalcima. Smatramo da specijalci koji su odbranili grad, a neki od njih dali ono najvrijednije, svoje živote za taj cilj, opravdano traže izgradnju ovog spomenika, ali da on treba da bude u skladu sa porukama mira i standardima savremene memorijalizacije.

Neka naš fokus bude na stvaranju pozitivnih simbola i prostora koji će doprinijeti izgradnji zajedništva i solidarnosti među svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Udruženje Mreža za izgradnju mira će nastaviti zalagati se za aktivnosti koje promovišu mir, pomirenje i društvenu koheziju.

(Mreža za izgradnju mira)