Sarajevo jutros među najzagađenijim gradovima svijeta

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo i jutros se našao u vrhu liste gradovima svijeta sa najzagađenijim zrakom i sa indeksom kvaliteta 160, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na bh. medije.

Ističe se kako je u jednom trenutku bosanskohercegovačka prijestolnica bila na osmom mjestu svjetske tabele gradova sa zagađenim zrakom.

Dodaje se kako je zrak bio u kategoriji nezdravog i u Zenici, Banjaluci, Prijedoru, Tuzli, Doboju, Gradišci i još nekim mjestima, a podaci su preuzeti sa specijaliziranog portala za praćenje zagađenja zraka AirVisual (IqAir).

U pojašnjenju termina „nezdrava kvaliteta zraka“ navodi se kako je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod srčanih bolesnika i osoba sa bolestima disajnih organa, dok bi svi ostali mogli osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama se savjetuje smanjena fizička aktivnost van svojih domova, a produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom bi trebali izbjegavati i svi ostali.

Sarajevo je zimskih mjeseci često u vrhu ove neslavne tabele i često je tek poneki industrijski veći grad sa područja Azije ispred glavnog grada BiH. No, ovo nije jedina prijestolnica koju AirVisual spominje kao mjesto slabije kvalitete zraka, navode se često i Zagreb, Beograd, Skoplje, Priština…

(Agencije)