Peticija grupe diplomata protiv ekstremne desnice u Francuskoj

Grupa koju čini 170 diplomata i bivših diplomata je u listu Le Monde objavila peticiju protiv pobjede krajnje desnice na sljedećim parlamentarnim izborima što bi, prema njihovu mišljenju, “oslabilo Francusku i Evropu dok traje rat”.

“Svjedočili smo ruskoj invaziji na suverene države i način na koji je Rusija tenkovima uništila ono što je garantovalo mir na evropskom kontinentu. Vidjeli smo i kako terorizam utječe na demokratije, na koji način liberalni režimi ograničavaju pluralizam i slobodu medija. Ne možemo prihvatiti da će pobjeda ekstremne desnice oslabiti Francusku i Evropu dok traje rat, a nacionalizam uništava saveze i društva”, napisali su potpisnici, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moramo spomenuti i ozbiljne napade na institucije i pluralizam u Mađarskoj u kojoj vlada krajnja desnica, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama s Donaldom Trumpom ili čak gubitak međunarodnog utjecaja Brazila s Jairom Bolsonarom ili Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita”, dodali su.

“Naši će protivnici pobjedu ekstremne desnice protumačiti kao slabljenje Francuske i svojevrstan poziv na upletanje u našu nacionalnu politiku, na agresiju na Evropu, uključujući i onu vojnu te na ekonomsko vazaliziranje Francuske i Starog kontinenta”, navedeno je u peticiji 170 diplomata i bivših diplomata.

Dvije ankete, čiji su rezultati objavljeni u subotu, ukazuju na snažno vodstvo ekstremističkog Nacionalnog okupljanja i njegovih desničarskih saveznika kada su posrijedi birački glasovi u prvom krugu parlamentarnih izbora, a oni iznose između 35,5 i 36 posto.

Slijedi ih ljevica – Nova narodna fronta s 27 do 29,5 posto glasova, dok stranka Preporod predsjednika Emmanuela Macrona daleko zaostaje za njima s 19,5 do 20 posto.

(Agencije)